strona glówna czat forum pytania-odpowiedzi księga gości

Chomik Roborowskiego

(Phodopus roborovskii)
chomik roborowski

Chomik Roborowskiego (Phodopus roborovskii) jest najmniejszym przedstawicielem chomików karłowatych i wszystkich znanych ras chomików. Ma zaledwie 5 cm długości, jest więc wielkości 2-tygodniowego chomika syryjskiego. Jego futerko ma barwę piaskową, z lekko czerwonawym odcieniem w lecie i szarym w zimie. Brzuch, łapki i pyszczek są białe. Nie ma pręgi na grzbiecie ani bocznych plam. Porusza się podobnie jak chomik dżungarski, lecz jest bardziej zwinny, ma wiekszy temperament, czasami bywa bardzo nerwowy. Z chomików trzymanych w domu najmniej chyba nadaje się do głaskania, lecz obserwowanie go to duża przyjemność. Na wolności jest przystosowany do życia na piaszczystych pustyniach Azji Srodkowej , gdzie jego piaskowe futerko stanowi doskonały kamuflaż, a duża sprawność ruchowa i szybkość ułatwiają mu ucieczkę przed wrogami na terenach nieosłonietych. Nie kopie rozbudowanego systemu nor, jak robią to jego kuzyni. Wygrzebuje sobie wąski otwór w wydmie i tuż za nim buduje swą sypialnię. Chomik Roborowskieg ze względu na swój niespokojny temperament i kruchą budowę ciała nie nadaje się do głaskania ani do trzymania na rękach, można go jednak obserwować i od czasu do czasu leciutko go pogłaskać w jego klatce.
UWAGA !!! niektóre samce bywają agresywne wobec innych samców - takiego osobnika można trzymać tylko z samicą albo oddzielnie (patrz historia o Kudłatym, Orzeszku i Pędzelku).
Długość ciaży w dniach: 19-22
Ilość młodych w miocie: 1 - 7
Srodowisko: pustynne obszary, żyje w małych grupach
Długość ciała: 4-5 cm
Waga: 20 - 25 g
Pożywienie: nasiona, owady
Wiek: max. 2 lata



(c) 2013 - Bellatrix wszelkie prawa zastrzeżone